Websteen CMS training | Kom je er niet uit? Bel voor vragen 035 - 52 51 676 of mail naar support@websteen.nl
4

4. Hoe maak ik een pagina op mijn website?

In deze video

Laten we zien hoe je eenvoudig pagina’s kunt toevoegen of bewerken binnen ons CMS. We doorlopen stap voor stap het proces, van het maken van een nieuwe pagina tot het aanpassen van bestaande inhoud, zodat je snel en efficiënt wijzigingen kunt doorvoeren.

Totale duur van de video: 26:00

00:00 - 04:32 : Toevoegen van een pagina, wijzigen van een pagina & instelling per pagina
04:33 - 11:10 : Headerbeeld toevoegen
11:13 - 17:26 : Uitleg tekstwidget
17:28 - 18:39 : Uitleg tekstwidget inclusief afbeelding
18:40 - 20:48 : De instellingen van een widget
20:49 - 21:24 : Uitleg Sidebar
21:25 - 21:59 : Uitleg Footer
22:00 - 26:00 : Invullen van de zoekmachine gegevens

Hoe maak ik een pagina?

Je kunt een pagina eenvoudig aanmaken binnen de pagina module. Klik op de blauwe knop 'toevoegen' rechtsboven de pagina structuur. Vervolgens kom je terecht bij de algemene gegevens van een (nu nog lege) pagina. Je kunt de pagina ook alvast bekijken via de 'bekijk deze pagina' knop rechtsboven in het beeld.

Algemene gegevens

Hier vullen we alle gegevens in die nodig zijn om de pagina op te kunnen slaan.

  • Weergave
    Hier kun je kiezen of je pagina wel óf niet zichtbaar mag zijn in het menu. Kies je hier voor 'Niet zichtbaar', dan kan je pagina alsnog gevonden worden en je kunt er ook nog steeds naar linken. De pagina staat dan alleen niet meer in het menu. 

  • Niveau
    In dit veld kies je op welke plaats jouw nieuwe pagina moet komen te staan. Hiermee bepaal je dus ook hoe jouw menu eruit komt te zien. Wanneer je een hoofdpagina wilt maken, laat je dit veld op 'Hoofdpagina' staan. Als je een 'subpagina' wilt aanmaken, selecteer je de pagina waar deze nieuwe pagina onder moet komen te staan. Je kunt pas een subpagina maken als je een hoofdpagina hebt aangemaakt.

  • Pagina type
    Hier kun je, afhankelijk van de voor jou ontwikkelde modules, een pagina type selecteren. Je kunt hierbij denken aan een nieuwspagina of een portfolio-pagina. Wanneer je geen 'type' aan je pagina koppelt, blijft dit een 'standaard pagina'.

  • Locatie
    Hier vul je in of jouw pagina in het primaire of in het secundaire menu moet komen. Het primaire menu wordt standaard boven in de menubalk getoond van jouw website.

  • Naam
    Hier vul je de naam van jouw nieuwe pagina in. Wat je hier invult, verschijnt ook automatisch in de velden ernaast; dus als titel en URL. Deze naam zal verschijnen in de menustructuur van jouw website.

  • Titel
    De titel wordt automatisch ingevuld als je de naam invult, maar je kunt hem altijd wijzigen. De titel zie je terug als je met je muis over het menu-item navigeert en wordt ook gebruikt door zoekmachines zoals Google.

  • URL
    De URL is het adres van de pagina. Een browser gebruikt de URL om jouw pagina te vinden (bijv. 'https://www.jouwwebsite.nl/pagina/'). De naamgeving van de URL kun je zelf bepalen. Wat je hier invult is wat er achter jouw domeinnaam wordt toegevoegd. Let op! Omdat het adres van elke pagina uniek moet zijn, kunnen twee pagina's niet dezelfde URL hebben.

  • Opmaak
    Hier kun je kiezen of je ruimte wil laten voor een rechterkolom. Je kunt in een rechterkolom bijvoorbeeld een submenu tonen in het geval dat je meerdere subpagina's onder een hoofdpagina hebt gemaakt. Wat je in de rechterkolom toont, kun je beheren onder het tabje 'Sidebar'. Kies je bij deze optie toch voor 'Volledige breedte', dan wordt de content over de volledige breedte getoond en wordt eventuele content die je onder het tabje 'Sidebar' in de rechterkolom hebt gezet, overschreven.

Als je deze gegevens hebt ingevuld en onderaan de pagina op ‘Opslaan en sluiten’ hebt geklikt, heb je een pagina aangemaakt. Wanneer je opgeslagen hebt, wordt je teruggestuurd naar het overzicht van de pagina-module. De nieuwe pagina die je hebt aangemaakt komt onderaan in jouw menustructuur te staan. Om deze naar de juiste plek te verplaatsen in jouw menu maak je gebruik van de pijltjes in de pagina module. Met deze pijltjes verplaats je de pagina omhoog of omlaag in de menustructuur.

Header

Boven de meeste homepagina's (en soms ook boven vervolgpagina's) staat een grote introductie foto. Deze foto noemen we een 'header'. Om een header toe te voegen, klik je onder het tabje ‘Header’ op 'Widget toevoegen'. In sommige gevallen heb je meerdere headertypes, dat is afhankelijk van jouw website, kies een headertype dat past bij de pagina (bijv. headertype laag). De pre-titel en de titel komen over de afbeelding te staan, deze zijn optioneel in te vullen. Voeg een afbeelding toe die je in de header wilt plaatsen. Zorg dat het een liggende foto is, zodat deze mooi uitgesneden kan worden. Komt de foto niet helemaal mooi uit? Dan kun je deze nog bijsnijden met het 'crop' icoontje . Je kunt een primaire (belangrijke) en secundaire knop toevoegen. Deze zijn ook optioneel in te vullen, je kan bijv. ook kiezen om alleen een primaire knop toe te voegen.

Tip: Als je wil dat er meerdere foto's in je header rouleren, dan kun je binnen dezelfde header-widget op 'Toevoegen' klikken om nog een foto (en eventuele titels en knoppen) toe te voegen.

Inhoud

Via het tabje 'inhoud' kunnen we de pagina gaan vullen met content. Met widgets kun je eenvoudig pagina’s opbouwen door tekst, afbeeldingen en tabellen toe te voegen. Daarnaast kun je ook andere elementen gebruiken, zoals startblokken, fotoseries of downloads. Op deze manier kun je jouw website dynamisch en informatief maken, geheel passend bij de uitstraling van jouw bedrijf.

Hier vind je de knop 'Widget toevoegen'. Door hierop te klikken, krijg je een overzicht van de beschikbare widgets die speciaal voor jouw website zijn ontwikkeld. Enkele standaard widgets zijn:

  • Tekst widget

  • Tekst met afbeelding widget

  • Startblokken widget

Zodra je een widgettype hebt gekozen, opent er een nieuw uitklapvenster met diverse instellingen. Bovenaan de widget zie je een aantal iconen die je helpen om de widget verder te bewerken:

Met deze knop zet je een item of pagina op zichtbaar of onzichtbaar Met deze knop zet je een item of pagina op zichtbaar of onzichtbaar  
Met deze knop kun je een item of pagina verwijderen Met deze knop kun je een item of pagina verwijderen  
Met deze knop kun je een item toevoegen Met deze knop kun je een item toevoegen  
Met deze knop kun je het kleurenschema van een widget aanpassen Met deze knop kun je het kleurenschema van een widget aanpassen  
Met deze knop beheer je de instellingen van een widget Met deze knop beheer je de instellingen van een widget  
Met deze knop kun je een widget omhoog of omlaag verplaatsen Met deze knop kun je een widget omhoog of omlaag verplaatsen  
Met deze knop kun je een widget omhoog of omlaag verslepen Met deze knop kun je een widget omhoog of omlaag verslepen  

Tip: Je kunt de titel van je widgets wijzigen. Dit doe je door op de titel te klikken. In bovenstaand voorbeeld zou je dus op ‘Tekst met afbeelding’ kunnen klikken om de naam te wijzigen. Hier kun je kort omschrijven wat de inhoud is, zodat je op pagina’s met veel widgets in het CMS in één oogopslag de widget kunt vinden die je wilt wijzigen.

Het vullen van widgets

Afhankelijk van de widget die je gekozen hebt, zijn er diverse manieren om deze te vullen. Bij de widgets waar je tekst invult, kun je een WYSIWYG-editor verwachten. Deze zie je bijvoorbeeld in de tekst met afbeelding widget terug. 

Via de 'tekst stijl' knop kun je verschillende koppen en tekststijlen kiezen. De standaard keuzes zijn de kop 1, kop 2 , kop 3, kop 4 en de normale tekst. Het is belangrijk om de koppen (en tussenkoppen) in een specifieke volgorde te gebruiken. Hierdoor kan een zoekmachine jouw pagina beter 'scannen'. Plaats altijd één 'kop 1' bovenaan je pagina , vervolgd door één of meerdere koppen 2 en wanneer nodig vervolgd door één of meerdere koppen 3, enzovoorts.

Hiermee kies je de stijl van je tekst (kop 1, kop 2, kop 3, kop 4 of normaal) Hiermee kies je de stijl van je tekst (kop 1, kop 2, kop 3, kop 4 of normaal)

De editor maakt gebruik van automatische alinea's. Dit houdt in dat wanneer je op 'enter' drukt een nieuwe alinea begint. Als dit niet is wat je wilde, kun je gebruik maken van de toetscombinatie 'shift+enter' waardoor je op een nieuwe regel terecht komt.

Wanneer je een afbeelding bij de widget kunt uploaden, zie je een uploadvenster staan. Hier kun je een afbeelding naartoe slepen, maar ook op de knop ‘of klik om te zoeken’ klikken om een foto toe te voegen. Tip: Als je een afbeelding kunt uploaden, zul je daar boven of onder een optioneel veld met ‘Alternatieve tekst’ bij zien staan. Voor mensen met een visuele beperking is de alternatieve tekst essentieel. Het invullen van een alt-tekst kan ook helpen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Sidebar

Wanneer je onder het tabje ‘Algemene gegevens’ de opmaak van een pagina op 'Met rechterkolom' zet, kun je in de sidebar ook widgets laten zien. Een widget die altijd in de sidebar staat, is het submenu. Deze wordt alleen getoond wanneer er één of meerdere subpagina's zijn. Je kunt echter ook een call-to-action- of bijvoorbeeld tekst widget toevoegen als je op 'Widget toevoegen' klikt.

Footer

Onder- of bovenaan alle pagina's, behalve de homepagina, staan 'breadcrumbs'. Dit is een soort virtueel kruimelspoor voor je bezoekers. In dit geval gaan we ervan uit dat de breadcrumbs bij jouw website onderaan de pagina staan. Daaronder bestaat jouw footer. Dit is vaak een verzameing van gegevens, zoals bijv. een adres en telefoonnummer, en de linkjes die naar de sitemap, privacy verklaring en algemene voorwaarden gaan. Widgets die je onder het tabje 'Inhoud' plaatst, zullen altijd boven de breadcrumbs geplaatst worden. Wil je dat een widget rechtstreeks tegen de footer aan wordt geplaatst en dus onder de breadcrumbs geplaatst wordt? Dat is bij de meeste widgets mogelijk, je kunt deze onder het tabje ‘Footer’ toevoegen. Hier zou je bijv. een afsluitend tekstje met een knop kunnen plaatsen om de bezoeker aan te moedigen contact op te nemen.

Zoekmachine gegevens

Naast het hebben van een website is het ook ontzettend belangrijk dat je website wordt gevonden door jouw doelgroep. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan met marketing. Een van de simpelste manieren om jouw website beter vindbaar en aantrekkelijk te maken voor bezoekers, is het invullen van de zoekmachine gegevens. Hier kun je de volgende velden invullen:

  • Pagina titel
    Hier geef je aan wat de titel van het zoekresultaat van deze pagina zou moeten zijn.

  • Description
    Hier vul je een korte omschrijving van de inhoud van de pagina in, deze wordt onder de pagina titel in de zoekresultaten getoond.

  • Change frequency
    Hier geef je aan hoe vaak er wijzigingen worden aangebracht op de pagina om de zoekmachine te laten weten hoe vaak deze pagina moet worden gescand.

  • Priority
    Hier geef je aan de zoekmachine door hoe belangrijk deze pagina is ten opzichte van andere pagina's op jouw website (waarbij 1.0 het hoogst is en 0.1 het laagst).

Aan de rechterkant zie je een voorbeeldweergave van hoe je pagina eruit zal zien in Google-resultaten, zodat je direct kunt controleren of alles correct is ingevuld.

Tip: Een zoekmachine als Google heeft regels en beperkingen. Zo moet de omschrijving en titel van de pagina niet te lang zijn, anders breekt Google de teksten af. Je kunt dit controleren door op het tellertje rechtonder het veld te checken. Ook geeft Google voorrang aan websites die veilig zijn en een SSL-certificaat hebben.